torsdag 25 oktober 2012

Recept

Tack alla ni som besökte oss igår. Det var en varm och trevlig stämning.

Jag lovade att lägga ut lite recept så här följer recepten på soppan och knäckebrödet från vår Klimatsmarta kväll.


Morotssoppa
700 g morötter
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
2 msk rapsolja
1 l buljong
2 tsk salt
1 tsk socker ( vid behov)
2 krm vitpeppar
1 dl grädde (15 %)
smaksättning: 2 msk persilja och lite citronsaft

Riv morötter o lök, fräs detta i olja. Späd med buljong och koka ihop. Smaksätt med salt ( socker om morötterna inte är söta) och peppar. Kör med en stav mixer och tillsätt grädden. Smaka av med persilja och citron.

Knäckebröd
3 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl fullkornsmjöl av Dinkel
ca 4,5 dl siktat Dinkelmjöl
1 dl grovt hackade valnötter
2-3 nävar sönderhackade ( eller sönderklippta) torkade äpplen

Sätt ugnen på 225 grader
Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen i mjölken.
Tillsätt allt mjöl, salt, äpple och nötter
Arbeta till en smidig deg
Mjöla bordet med fullkornsmjöl av Dinkel och dela degen i ca 8-10 bitar
Rulla bitarna till bollar och kavla ut dom så tunt som möjligt. Nagga med nagg eller kör med en kruskavel det sista
Grädda bröden i mitten av ugnen tills de börjar bli mörka i kanterna ( ca 6 minuter)
När du gräddat alla bröden lägger du dom på en plåt och sänker värmen i ugnen till 50 grader.
Efterbaka med luckan på glänt i ca 1 timma
Låt kallna på galler

Lycka till !